Işınlanma teknolojisi, bilimkurgu filmlerinde karşımıza çıkan en ilgi çekici konuların başında geliyor. Özellikle galaksiler arası geçişlerde sıklıkla kullanılan bu teknoloji her bilim insanını iştahını kabartıyor. Birçok bilim ışınlanmayı bulabilmek için yıllardır çalışma yapıyor. Bu çalışmalar ilk meyvesini vermeye başladı.
İlk çalışmalar maddelerin ışınlanması üzerine yapıldı. Henüz insanların ışınlanması için bir çalışma yapılamadı. Çünkü bu ışınlanma sırasında organ ve uzuvların nasıl bir etki göreceği çözülmüş değil. İlk ışınlama veri gönderimi üzerine gerçekleşti.
Bristol Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi ortaklaşma bir çalışma yürütüyorlar. Bu çalışma bünyesinde, kuantum fiziği kullanılarak, iki mikroçip arasında veri ışınlanması gerçekleşti. Bu başarılı çalışma ışınlama teknolojisi için büyük bir adım olarak görülüyor.
Işınlanma Mümkün Mü?
Bilim dünyasının yanı sıra sinema dünyası da ışınlanma konusu üzerinde çokça duruyor. Eski dönemlerden beri neredeyse tüm uzay filmlerinde bir kişinin bir yerden başka yere saniyeler içinde ulaşma konusu işlenmiştir. Bu olay izleyenler tarafından da büyük ilgi ile takip edilmiştir.
Bilim insanlarının uzun çalışmaları sonucunda bu teknoloji kısmen olsa da gerçekleşmiş durumda. İki çip arasında her hangi bir bağlantı olamadan veri aktarımı sağlanması büyük bir dönüm noktası olarak görülüyor.
Kuantum ışınlanma teknolojisi sayesinde, gelecekte daha büyük maddelerin de bağlantı olmadan aktarımının gerçekleşmesi hedefleniyor. Daha sonra ise insanların ulaşımında kullanılmak üzere bu teknoloji geliştirilecek. Şuan canlı olarak fareler üzerinde deneyler başladı bile.
Kuantum Dolaşıklığı Nedir?
Çipler arası veri aktarımı, kuantum dolaşıklığı denilen bir teknik ile gerçekleştirildi. Bu tekniğin tezine göre; iki benzer madde aynı eşzamanlılık kavramına sahiptir. Bu durum nedeni ile de benzer maddeler, farklı ve uzak yerlerde olsalar dahi birinde oluşan bir değişim diğerini de etkilemektedir.
Bu durumu daha iyi anlayabilmeniz için Kemal Sunal’ın “İyi Aile Çocuğu” filmini izleyebilirsiniz. Eğer izlemişseniz filmde ikiz kardeşlerin arasındaki duruma hakimsinizdir. İkiz olarak doğan çocuklar küçükken farklı ailelere veriliyor. Birbirlerinden habersiz olarak büyüyen çocuklar aynı halleri yaşıyorlar. Birisi tokat yerse farklı yerde olan diğer kardeş de tokat yemiş gibi hissediyor.
İşte bu durum fizikte, kuantum dolaşıklığı olarak açıklanıyor. Bu dolaşıklık sayesinde çipler arasında veri aktarımı yoğun çalışmalar sonrasında gerçekleştirilmiş oldu.
Uzaya Foton Işınlanması Gerçekleştirildi
2020 yılında gerçekleşen iki çip arası veri aktarımı aslında ışınlanma konusunda gerçekleştirilen ilk başarılı çalışma değil. 2017 yılında bilim insanları uzaya foton ışınlamayı gerçekleştirmişti. Bu başarılı çalışma da kuantum ışınlama teknolojisi ile gerçekleştirildi. Uzayda bulunan ve kuantum uydusu olarak bilinen bir uyduya foton ışınlanmıştı.
Tüm bu çalışmalar gelecek adına ışık tutucu ve umut verici gelişmeler olarak görülüyor. Filmlerde ve hayallerde gerçekleştirilen ışınlanma, çok yakın gelecekte maddelerde de sağlanabilecek gibi görünüyor. Bu aşamadan sonra ise insanların ışınlaması üzerine çalışmalar yapılacaktır.