2024 Sağlık Lokali

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilmeniz Gerekenler
  4. »
  5. Kabak Nedir? Kabağın Faydaları Nelerdir?

Kabak Nedir? Kabağın Faydaları Nelerdir?

Editör Editör - - 5 dk okuma süresi
150 0
kabak

Kabak, kabakgiller ailesi içinde yer alan özellikle Akdeniz’de çok fazla tüketilen bir sebzedir. Kabak Besleyici olmakla birlikte, kalorisi çok düşüktür ve içeriğinde provitamin A dahil çok miktarda antioksidan, vitaminler ve çeşitli mineraller barındırır.

Kabak, çocukların en sevdiği sebzelerden biridir. Dışı yeşil ya da sarı(olgunlaşmışsa) renkte, içi ise beyaza yakın sarımtırak bir renktedir.

Kabak, içerdiği protein ve lif ile birlikte özellikle yaz aylarında yemeklere dahil edilmesi gereken, sindirim sistemine faydalı bir sebze. Bu sebze, kilo vermek isteyenlerin ya da kilosunu korumak isteyen insanların gözdesidir.

Kabak yoğun kıvamından ötürü kalorisi yüksek bir sebze sayılır, ancak bu oldukça yoğun sebzenin kalorisi çok düşüktür. Aslında, 100 gr kabak ortalama 30 kilokalori (bir çay kaşığı balık yağına eşittir) içerir.

Kabağın Faydaları Nelerdir?

Özellikle fosfor açısından zengin olan kabak, kemikleri ve diş minesini güçlendirmeye ve korumaya yardımcı olur.

Kabak, içerdiği beta-karoten sayesinde grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarından korumadan önemli bir rol üstlenir. Bunun nedeni, beta-karotenin virüsleri öldürmek için aynı zamanda etkili bir oksidana dönüşmesidir. Ayrıca sindirim sisteminin A vitamini üretmesinde de oldukça etkilidir.

Kabızlığa karşı etkilidir. İçerdiği lif sayesinde, çok fazla kabızlık sorunu yaşayan insanlara doktorlar tarafından tavsiye edilir.

Kabak, besin değeri açısından olağanüstü zengin sebzedir ve neredeyse hiç yağ içermez. Bu sebze kalsiyum açısından zengindir, çocukların kemik gelişiminde inanılmaz boyutta etkileri vardır.

kabak
kabak

Kabak, kanın damarda daha aktif hareket etmesine ve toksinleri yok edici özelliği olan yüksek miktarda potasyum içerir. Beynin işlevlerini sürdürmek için gerekli maddeleri edinmesinden çok önemli bir kaynaktır. Vücudun ihtiyacı olan fosfor maddesini içerdiği için beyin sağlığı için çok iyidir.

Aynı zamanda regl döneminde çok fazla kan kaybı yaşayan kadınların sağlığı için gerekli bir mineral olan magnezyum içerir. Kabak ayrıca özellikle çocuklar için çok önemli olan B9 vitamini (folik asit) ile kaynağıdır hatta bazı bebek mamalarının içerisinde yer alır.

Kabak aynı zamanda idrar söktürücüdür, bu da birçok böbrek hastalığını önlediği anlamına gelir. Kabak ayrıca metabolizmayı uyaran ve düzgün çalışmasını sağlayan iyot içerir.

Kabakta Hangi Vitaminler Var?

Kabakta bulunan vitaminler arasında A, B5, B1, B9, C ve E; potasyum, çinko, selenyum ve magnezyum mineralleri yer alır.

Kabak Kilo Verdirir Mi?

Öncelikle, bir ay boyunca hiçbir şekilde sadece kabak yemenin ve başka bir şey yememenin tavsiye edilmediğini belirtmeliyiz. Kabak, diyet için iyi bir tamamlayıcıdır, ancak yediklerimizin mutlaka bir miktar protein ve lif içermesi gerekir. Kısacası, yalnızca kabak yemek belki kilo verdirir ancak sağlık için çok yararlı olduğunu söylemek çok zordur.

Bir başka ilginç gerçek ise, kabağın metabolizmayı artırması ve vücudun yağ yakmasına yardımcı olmasıdır. Yani yeterli miktarda kabak tüketmek fazla yağları yakmaya yardımcı olacaktır. Bu, esas olarak, lipitlerin ve yağların oksidasyonunu destekleyen A vitamininden kaynaklanmaktadır.

Kabak ayrıca çözünür ve çözünmez lif içerir. Çözünür lifler, kandaki glikoz oluşumunu detoksifiye eder ve geciktirir. Çözünmeyen lif, iyi huylu bakterilerin içimizi temizlemesine katkıda bulunarak bağırsak sağlığımızı iyileştirir, bu da toksinlerin ve yağların uzaklaştırılmasını destekler.

Görüldüğü üzere kabağın, tıpkı diğer sebzeler gibi insan vücuduna sayısız faydası var. Doğum ölüme kadar tüketilmesi gereken sebzelerin başında yer alan kabağı taze ve mevsiminde tüketmek gerekir. Kurutarak ya da dondurarak saklanması gereken kabağı pişirirken mutlaka et suyu ya da kemik suyu da ilave edilmelidir. Kemik suyu ve kabak birbirini tamamlar.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir