İster kendi başınıza ister grup olarak puzzle yapmak oldukça keyif verici bir hobidir. Puzzle yapmanın birçok tekniği olduğu bilgisi doğru. Fakat puzzle yapmak kesinlikle gözünüzü korkutmasın.
Aslında tek ihtiyacınız olan zaman ve bolca sabır. Bu ikisine sahip olduktan sonra kendi tekniğinizi geliştirerek puzzle yapmayı daha eğlenceli hale getirmek mümkün. Günlük hayatın stresinden bizi uzaklaştırdığı bilinen puzzle yapmanın hem yetişkinler hem çocuklar üzerinde büyük faydaları olduğu biliniyor.
Puzzle Yapmanın Faydaları Nelerdir?
- Beyin gelişimine katkısı vardır
- Görsel hafızayı güçlendirir
- Motor becerilerini geliştirir
- Hafızayı güçlendirir
- El göz koordinasyonu geliştirmeyi sağlar
- Stresi azaltır
- Sabırlı olmayı öğretir
- Zihni meşgul tutarak gündelik olaylardan uzaklaşmayı sağlar
1. Puzzle seçimi
Yeni başlayacaklar için puzzle seçimi çok önemlidir. Puzzle yapmaya yeni başlayanlar için ilk etapta 500 parça idealdir. 1000 parça puzzle ile başlamak sıkılmanıza sebep olabileceği gibi, puzzle’a ön yargıyla yaklaşmanıza da yol açabilir.
Ayrı renk ve objeleri içeren puzzle’ların yapımı çok daha kolay olur. Eğer zihninize meydan okumak ve zorlamak istiyorsanız, düz ve tek renk içeren puzzle’ları yapmak sizin için iyi olacaktır.
2. Puzzle yapmak için ortam oluşturmak
Sakin ve sessiz bir ortam daha kolay konsantre olmanızı sağlayacaktır. Arka fonda size hafif bir müzik eşlik edebilir. Puzzle yaparken podcast dinlemeyi de deneyebilirsiniz. Zihninizin inanılmaz verimli çalıştığını görmek sizi iki kat rahatlatacaktır. Sakin sessiz bir ortamda puzzle yapmak kimisi için keyif verici olsa da, kimileri için grup olarak puzzle yapmak daha eğlenceli bir hal alabiliyor.
3. Tekniğinizi oluşturun
Puzzle yapmanın bir sürü tekniği vardır ve hepsi aslında kişiye özeldir. Fakat en bilinin ve etkili yöntemi parçaları renk ve şekillerine göre ayırmaktır. İlk etapta çerçeve yani kenar parçalarını ayırmakla başlayabilirsiniz. Diğer parçaları da renk ve şekillerine göre ayırdıktan sonra puzzle yapmaya çerçeveyi oluşturarak başlamak işinizi kolaylaştıracaktır.
Çerçeveyle başlamak en kolay yöntemdir. Fakat isterseniz resmin ortasından bile başlayabilirsiniz. Kendi tekniğinizi geliştirmek tamamen size kalmış. Puzzle yapmanın belki de en eğlenceli ve etkileyici kısmı bu olabilir; belli bir kurala bağlı kalmamak.
4. Sabırlı olun
Puzzle yapmanın en önemli püf noktası sabırlı olmaktır. Bazen sıkılabilirsiniz veya tıkandığınız noktalar olabilir. Ama endişelenmeyin. Ufak bir ara vermek zihninizi dinlendirip daha iyi odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Son parçayı yerleştirdiğinizde sabrınızın meyvesini alacak ve zihinsel bir haz ile kendinizi ödüllendirmiş olacaksınız.