Chia tohumu, aslen adaçayı bitkileri türü içinde yer alan Salvia Hispanica’nın tohumlarına verilen addır. Güney Amerika’da yetişir. Küçük beyaz veya siyah renkte tohumlardır. İçerisinde bol miktarda Omega-3 ve lif bulunur.
Birçok bitkisel gıdanın aksine, chia tohumu 9 amino asidin bütününü içerisinde bulundurur ve tam bir protein deposu olarak kabul edilir. Bu yazımızda son zamanlarda oldukça popüler hale gelen chia tohumu nedir, faydaları nelerdir? Sorularına cevap vereceğiz.
Yüz gram chia tohumunda 34 gram lifler, 16 gramından fazlasında yüksek kalitede proteinler bulunur. Bundan dolayı sindirim sistemine büyük katkıda bulunur. Aynı zamanda chia tohumunda vücuda çok yararları bulunan yağ asitleri bulunur.
Chia tohumu, mineral ve vitamin açısından oldukça zengin bir bitki tohumudur. Chia tohumunu günlük olarak tüketmek istediğinizde, bir veya iki yemek kaşığı olacak şekilde olmalıdır. Yararı çok yüksek olan chia tohumunu yeterli oranın üzerinde tüketmemek gerekir.
Chia Tohumu Kalori Değerleri
İçerisinde bulunan Kaloriler: 486
İçerisinde bulunan yağ: 31 gram
Doymuş yağ oranı: 3.3 gram
Tekli doymamış yağ oranı: 2,3 gram
Çoklu doymamış yağ oranı: 25 gram
Kolesterol: 0
Trans Yağ:0,1 gram
Potasyum: 407 mg
Sodyum: 16 mg
Karbonhidrat: 42mg
Diyet Lifi: 34 gr
Şeker: 0 gr
Magnezyum: 335 mg
Demir: 7,7 mg
Kalsiyum: 631 mg
Protein: 15
Chia Tohumu Faydaları
Chia tohumu, bitkisel Omega-3 bünyesinde bulundurmakta ve birçok araştırmalara göre de Omega-3 yağ asitlerinin; kalp ritmini düzenlediğini, Yüksek olan kolesterolü düşürdüğünü ve kalp damar sağlığına faydalarının olduğu gözlenmiştir.
Chia tohumu sağlık sorunu yaşamayan kişilerde kan basıncı ve trigliserid düzeylerini azalttığı görülmüştür. İçerisinde bulunan magnezyum, kalsiyum ve fosfor gibi birçok mineralleriyle kemiklerin sağlıklı olması yönünde çok faydalar sağlamaktadır. Vegan veya vejetaryen yani hayvansal gıda tüketmeyen kişiler için tam bir Omega-3 deposu olarak bilinir.
Diyabet hastaları için çok uygun ve yararlı olmaktadır. Kan şekerinin düzenlenmesine ve insülin direncine karşı da koruma görevi yapmaktadır. Chia tohumu, bağışıklık sistemine oldukça yararlıdır. Omega-3 doğumdan sonra bağışıklık sisteminin hücrelerini artırmakta ve bedende tahribata neden olan hücreleri ve patojenleri ortadan kaldırmada çok etkilidir.
Diğer yandan chia tohumu, Omega-3 yağ asitleri beyaz kan hücrelerinin hücre duvarlarına giriş yaparak ihtiyaç olunan bölgelere çok çabuk akışkan halinde göçlerine katkı sağlar. İçerisinde bulunan yüksek oranlı lifler sayesinde kabızlığın önlenmesinde yararlıdır.
Chia tohumu dışkının bağırsaklarda çok hızlı hareket etmesini sağlar. Bu nedenle bol miktarda su tüketmek gerekir. Chia tohumu; kafeik asit, klorojenik asit, kuersetin, kamferol olmak üzere antioksidan içeren fenolik bileşenler bulunur. Kamferol bulunduran gıdalar antikanser özelliğini gösterir ve kanser riskini düşürmekle beraber kamferol;
Karaciğer kanseri
Meme Kanseri
Kolon Kanseri
Beyin kanseri
Birçok kanser türlerinin tedavisinde etkili olmaktadır.
Chia Tohumu Tüketimi
Chia tohumları suyla birleşmesi durumunda şişerek on katı kadar artma özelliğini taşır. Chia tohumu tüketmeden önce şunlara dikkat etmek gerekir:
Chia tohumunu ıslatmak için tohumun 6’da 1 kadarı oranında su katılması gerekir.
Chia tohumu jöleye benzer kıvamını değiştirmeleri için 1 saat kadar su içerisinde bekletilmelidir.
Chia tohumu pişirilmeden tüketilirse besin değeri çok yüksek olur.
Chia tohumu, yemeklerde, kahvaltılarda ve salatalarda olmak üzere birçok şekilde tüketilir.
Chia Tohumunu Kimler Kullanamaz?
Chia tohumu, diyabet ilaçlarının ve tansiyon ilaçlarının yan etkilerini artırmaktadır.
Alerjisi olanlar çok dikkatli kullanmaları gerekir.
Yutma güçlü olanlar bu tohumu dikkatli kullanmaları gerekir.
Kan inceltici özelliğe sahip olabilir ve kan inceltici ilaç kullananlar doktora danışmaları gerekir.
Tansiyonu düşürücü etkisi olmaktadır. Tansiyonu düşük kişiler kullanırken dikkat etmesi gerekir.
Chia Tohumu Şu Hastalıklara İyi Gelir
Sindirim sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Kalp sağlığını korumada etkilidir.
Tip2 Diyabet riskini azaltır
Kemiklerin güçlenmesini sağlar.
Meme ve rahim ağzı kanserini önlemede etkilidir.
Dişlerin sağlıklı kalmasını sağlar
Hamilelikte birçok yararları bulunur.