2024 Sağlık Lokali

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilmeniz Gerekenler
  4. »
  5. Havuz Kimyasalları Nelerdir? Havuz Kimyasalları Kullanılmazsa Ne Olur?

Havuz Kimyasalları Nelerdir? Havuz Kimyasalları Kullanılmazsa Ne Olur?

Editör Editör - - 7 dk okuma süresi
133 0
havuz-kimyasallari

Havuz kimyasalları, özellikle tatil dönemlerinde sık sık tercih edilen havuzların su temizliği ve genel bakımı için oldukça önemli olan maddelerdir. Pek çok farklı çeşidi bulunan bu kimyasal maddeler, sağlık ile alakalı sebeplerden dolayı havuz sularında mutlaka kullanılmalıdır.

Tüm havuz suları, havuz içinde bulundukları süre boyunca bazı bakım uygulamalarını gerektirir. Havuz kimyasalları kullanımı ise havuzun boyutu ve kullanılacak maddelerin özellikleri ile alakalı olduğu için bu kimyasallar hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

56’lık Klor Nedir? 56’lık Klor Ne İşe Yarar? 90’lık Klor Nedir? 90’lık Klor Ne İşe Yarar?

Klor (Cl) maddesi, havuz sularının dezenfekte edilmesi için en çok kullanılan kimyasalların başında bulunmaktadır. Doymuş tuz çözeltilerinden elde edilebilmekte olan bu maddenin bulunduğu dezenfektanlar, toplam klor yüzdesine göre (% 56) 56’lık klor ve (% 90) 90’lık klor isimleriyle bilinir.

Klor içeren dezenfektan ürünleri, insan vücuduna doğrudan temas etmesi halinde çok zararlı olabilir. Havuz sularında üremiş olan bakterilerin öldürülmesine ve dolayısıyla su kalitesinin artmasına katkıda bulunan 56’lık klor ya da 90’lık klor ürünlerinde siyanürik asit olarak adlandırılan stabilizatör maddesi bulunur.

Bu stabilizatörler, sadece yüzme havuzlarının dezenfektesi için uygun olan maddelerdir. UV ışınlarının havuz içindeki kloru buharlaştırmaması için gerekli olan siyanürik asidin ürünlerdeki miktarı oldukça önemlidir.

Fazla olması halinde siyanürik asit etkileri, gereğinden fazla klorun havuz içinde kalmasına ve suyun bulanık bir görüntü almasına yol açmaktadır. Bundan dolayı havuz kimyasalları kullanılırken siyanürik asidin onlardaki net miktarını dikkate almak çok önemlidir.

Havuz Çöktürücü Nedir? Havuz Çöktürücü Ne İşe Yarar?

havuz-kimyasallari
Havuz kimyasalları

Çöktürücü ya da havuz çökertici ismi ile bilinen maddeler, filtrasyon sistemlerinin temizleyemeyeceği kadar küçük olan toz, taş ya da çeşitli yabancı atıkların havuz dibine çökmesini sağlar. Topaklama olarak da bilinen bu uygulama ile en küçük maddeler bir araya gelir ve temizlenmeleri kolaylaşır.

Bu havuz kimyasalları, havuz sularının dezenfekte edilmesi için kullanılan en önemli ürünlerdendir. Çünkü su içinde bulunan ve temizlenemeyen atık partiküller, suda bakterilerin üremesine yol açmaktadır.

pH Düşürücü Nedir? pH Yükseltici Ne İşe Yarar? Havuzda pH Değeri Kaç Olmalıdır?

Suyun pH dengesi, yüzme havuzları ve içme suları için oldukça önemlidir. Yüksek pH değerine sahip olan sular ya da düşük pH değerine sahip olan sular mutlaka çeşitli havuz kimyasalları ile ideal duruma getirilmelidir.

Yüzme havuzu pH değeri yaklaşık olarak 7.2 – 7.6 seviyelerinde bulunmalıdır. Bu değerlerin üzerinde ya da altında olan pH değerlerinin dengelenmesi için pH düşürücü ve pH yükseltici maddeler kullanılır.

Havuzda pH Değeri Yüksek Olursa Ne Olur?

Havuzda pH değeri, yaklaşık olarak 7.6’nın üzerinde olursa suyun bazik hale gelmesinden dolayı çeşitli cilt tahrişleri ortaya çıkabilir.

Havuzda pH Değeri Düşük Olursa Ne Olur?

pH değeri 7.2’nin altında olan havuzlar, asidik özellikler göstermeye başlar. Bu durum ise en çok gözlerin olumsuz etkilemesine yol açmaktadır. Havuzda gözlerin kızarması ve yanması genel olarak havuzda düşük pH sorunu ile alakalı olmaktadır.

Yosun Önleyici Nedir? Yosun Önleyici Ne İşe Yarar? Havuzda Yosun Neden Olur?

havuz-kimyasallari

Yosun önleyici maddeler, pek çok havuzda ortaya çıkan yosun tutma probleminin giderilmesini sağlamaktadır. Havuzlarda bu problemin görülmüş olması, üremekte olan yosunların popülasyonuna göre havuz suyunun kalitesini düşürür. Çünkü yosunlar, havuz suyundaki oksijeni tüketir ve bu suya çeşitli toksinler bırakarak boşaltım yapar. Havuz yosun önleyici kullanılmazsa suyun rengi de koyulaşmaktadır.

Havuz sularında en çok görülen yosun türleri Scenesdesmus quadricauda ve Oocystis parva olarak bilinmektedir. Yeterli miktarda havuz kimyasalları kullanılmamışsa, bu yosunlarla birlikte çeşitli mantarlar da havuz suyu içerisinde hızla üreyebilmektedir.

Havuzda Yosun Neden Olur?

Yosun önleyiciler ile alakalı olarak sorulan “Havuzda yosun neden olur?” sorusuna da cevap verilmesi gerekir.

Havuz suyunun rengini ve kokusunu bozmakta olan yosunlar, havuza giren insanların deri hücrelerindeki azot maddesinden ya da havada bulunan polenlerin suya karışmasından dolayı ortaya çıkabilir. Su içindeki nitrat ve fosfat maddeleri de yosunların üremesine katkıda bulunur.

Bundan dolayı, havuzda yosun problemleri genel olarak havuzların temizliği ile alakalı olan durumlar olarak kabul edilebilir. Havuz duvarlarına yapışan koyu renkli yosunlar ya da havuz diplerine yerleşmiş olan yeşil yosunlar dikkate alınmazsa havuz suyunun pek çok sağlık sorununa yol açması mümkün olmaktadır. Ayrıca yosun oranı yüksek olan havuzlardaki tortu filtrelerinin sürekli olarak tıkandığı da görülmektedir.

Havuz Kimyasalları Kullanılmazsa Ne Olur?

Havuz kimyasalları, havuz sularının temizliği için mutlaka kullanılması gereken ürünlerdir. Eğer bunlar yeterince kullanılmazsa, havuz suyunun içindeki bakteriler artacaktır. Havuzdan bulaşan hastalıklar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Hepatit A
  • Dizanteri
  • Mantar enfeksiyonları
  • İdrar yolu hastalıkları
  • İshal

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir