2024 Sağlık Lokali

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilmeniz Gerekenler
  4. »
  5. Lahana Nedir? Lahana Kullanımının Faydaları

Lahana Nedir? Lahana Kullanımının Faydaları

Editör Editör - - 6 dk okuma süresi
142 0
lahana

Lahana, turpgiller sınıfının içerisinde yer alan bir sebzedir. Yaprakları pürüzsüz, kalın ve geniştir. Renkleri türlerine göre soluk yeşil, mor ve toz beyazı olarak değişkenlik gösterir. Lahana büyüdükçe yapraklar merkezde ve baş kısımda yoğun bir şekilde büyür.

Lahana nedir?

Büyüdükçe yaprak soğanları açılır, çiçek sapları ortaya çıkar ve salkımlara soluk sarı dört yapraklı çiçekler eklenir. Yapraklarının en dış kısmı çok fazla toza ve gaza maruz kaldığından genelde tüketilmez.

Lahananın Anavatanı Neresidir?

Lahananın, Güney Avrupa’nın kıyı bölgelerine özgü olan yabani türleri tarih öncesi çağlardan beri üretilmektedir. Hatta, bilim insanı Pisagor, lahananın sindirim etkisine övgüde bulunmuş ve lahananın, üst üste binen yaprakları olan geniş bir küre olduğunu belirten üç çeşidini listelemiştir.

Lahana, 13. yüzyılda Avrupa’ya taşınmış ve özellikle İngiltere, Fransa, Almanya ve Hollanda’da çeşitli üretim yöntemleri geliştirilmiş. Anadolu’da ise 8. yy’dan bu yana düzenli olarak üretildiği söylenmketedir.

Lahana Ne Zaman Ekilir?

Lahana, ekim ve hasat mevsimine göre ilkbahar – yaz lahanası ve sonbahar – kış lahanası olarak ikiye ayrılır. Bahar lahanası genellikle eylül ya da ekim aylarında ekilir ve mayıs başında hasat edilir. Kış lahanası ılıman iklim için daha uygundur, bu sebeple üretimi büyük oranda Akdeniz bölgesinde yapılır. Kış lahanası mart ayında ekilir ekim – kasım gibi hasat edilir.

Lahanada Hangi Vitaminler Var?

Lahananın içeriğinde; bakır, potasyum, manganez, demir ve kalsiyum gibi çok çeşitli değerli besin maddelerinin yanı sıra C vitamini, B vitamini, A vitamini ve K vitamini bulunur.

Ek olarak, lahana ayrıca diyet lifi ve çeşitli karoten ve sülfürfan gibi antioksidan bileşikler içerir. Yapraklardaki vitamin miktarı sap kısmındakinden fazladır. Lahananın besin değeri, karnabaharın besin değeri ile hemen hemen aynıdır.

100 gram pişmiş bir lahananın içeriğinde:

  • 22,5 kcal,
  • 5,8 gram karbonhidrat,
  • 1,8 gram protein,
  • 81 mikrogram K vitamini,
  • 11 mg magnezyum,
  • 22 mikrogram folat,
  • 0,7 gram demir,

Eser miktarlarda B6 vitamini, kalsiyum, potasyum, tiamin, kolin, beta-karoten, lutein ve saksantinin, flavonoid, kuersetin ve apigenin içerir. Antioksidanlar kırmızı lahanada yeşil lahanadan daha fazladır.

Günde 100 gram pişmiş lahana tüketimi, günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık% 25-30’unu karşılar.

Lahananın Faydaları Nelerdir?

lahana
lahana

1- Lahana kanseri önler ve durdurur,

Son 30 yılda yapılan araştırmalar, turpgiller sınıfından sebzeler yemenin kanser riskini azalttığını göstermiştir. Özellikle lahananın içeriğinde barındırdığı sülforafan adlı madde, kanseri geciktirme veya durdurma yeteneği üzerinde oldukça etkilidir. Sülforafanın; deri, yemek borusu, prostat ve pankreas dahil olmak üzere çeşitli kanser türleri için moleküler düzeydeki olumlu etkileri için araştırmalar devam etmektedir.

2- Lahananın yaprakları kalp damar hastalıklarını engeller,

Kanser önleyici özelliklere sahip kırmızı lahananın içinde bulunan antosiyaninler, kalp damar hastalığına yol açan iltihaplanmayı iyileştirir. Antosiyaninler ayrıca kalp hastalıklarının bir numaralı sebebi olan damar tıkanıklığı ile savaşır, tıkanıklığa yol açan etmenleri yok eder.

3- Lahana suyu kabızlığa iyi gelir,

Lahana suyu, kabızlığa ve mide-bağırsak hastalıklarına neden olan bakteriler ile mücadelede etkilidir. Lahananın içeriğinde bulunan lifler, toksinleri dışkı yoluyla yok etmek için hayati önem taşıyan sindirimsel işlevi düzenler.

Son çalışmalar, diyet lifinin bağışıklık sistemini ve iltihaplanmayı düzenlemede de rol oynadığını ve dolayısıyla kardiyovasküler hastalık, diyabet, kanser ve obezite gibi iltihaplı hastalıkların riskini azaltabileceğini göstermiştir.

4- Lahana sindirime yardımcı olur

Lahananın içeriğinde bol miktarda bulunan liflerin, en yaygın sindirim sistemi hastalıklarından biri olan kabızlığı önlemeye yardımcı olabileceği kanıtlanmıştır. Ayrıca, bilim insanları diyet lifinin yararlı bağırsak bakterilerinin aktivitesini artırdığına inanıyor.

5- Lahana kansızlığa ve demir eksikliğine iyi gelir

Kansızlık ve demir eksikliğine karşı doktorlar genelde lahana tüketilmesini tavsiye ederler. Çünkü lahana, ıspanak ve kuru üzüm ile beraber en fazla demir barındıran yiyecekler biridir.

6- Lahana kilo verdirir

Lahana gerek yüksek lif gerek bol miktarda vitamin ve mineral bulundurması nedeniyle vücudun günlük ihtiyaç duyduğu pek çok şeyi karşılar. Lifler tokluk hissi yarattığından, yemek yeme isteğini azalır. Diğer yandan içeriğinde bol miktarda bulunun vitamin ve mineraller, diyet esnasında insan organizmasına yardımcı olur, yaşlanmaya neden olan toksinlere ve kötü huylu üreme özelliği gösteren hücrelere karşı savaşır.

Lahana milattan önceleri bile insan ile haşir neşir olan, en yararlı sebzelerden biridir. Her dönem bulunabildiği için düzenli olarak tüketilebilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir